Crònica de la conferència “Castell de Canals: Nous descobriments”

A càrrec d’Eduard Piriz (director de les excavacions)

castell de canals - valldoreix - excavacio - sant cugat - elcugatenc - imatge destacada 1

Febrer, 23, 2018

De nou ens retrobem al NEC amb l’Eduard Piriz, després de la visita al Castell de Canals a Valldoreix, el passat mes de Novembre, a on ens va oferir “in situ” el  resultat de la darrera intervenció arqueològica.

Avui, després de la presentació i introducció a càrrec del nostre president, en Juanjo Cortés, que ens ha fet un repàs de la història d’aquest indret tan emblemàtic i important per al nostre patrimoni cultural, l’Eduard, arqueòleg i arquitecte tècnic, mitjançant un extens recull fotogràfic ens fa una síntesi de la Redacció d’un pla director per una futura intervenció i el que s’ha fet al jaciment.

D’una banda, ens fa un repàs de les intervencions que s’havien fet anteriorment els anys, 1986, 2003/4, i 2005 i el que va suposar. El 2007 es produeix un ensorrament de part del mur “la paret” que veiem, i  consegüentment, l’EMD va fer una actuació de consolidació i conservació d’aquest.

D’altra banda, aquest passat novembre, com ja he citat anteriorment, l’Eduard Piriz i el seu equip, es fa càrrec d’una nova intervenció amb el resultat que avui ens ofereix.

És una actuació transversal amb el resultat de noves troballes arquitectòniques . Després d’una prèvia desbroçada de l’entorn, amb màquina primer i manualment després, es recuperen carreus que es reserven per aprofitar posteriorment i es posen al descobert nous espais que donen com a resultat un espai molt més ampli del que es tenia constància. Así mateix, ens mostra els materials trobats dels segles XIV/XV, ceràmica (teules) pedra (un permòdul, mig molí barquiforme) i altres, una metàl·lica, i restes de ceràmica blau de Paterna possiblement de vaixella, i de reflex metàl·lic.

Al finalitzar, i després de consolidar estructures vistes, es recobreix tot per protegir-lo amb sauló, a l’espera d’una nova intervenció, que tots desitgem sigui més  propera en el temps.

Moltes han estat les preguntes i aclariments entre els assistents i el nostre convidat, el tema és prou interessant i molts som els que volem formar part d’ aquest projecte.

L’Eduard i en Juanjo, ens aclareixen dubtes I son moltes les idees que surten par el futur del “nostre” Castell de Canals.

Gràcies i arreveure!

 

Tomasa Mayordomo León.