Bibliofília i Bibliomania: La passió pel llibre

Divendres, 27 d’abril de 2018.

Bibliofília i Bibliomania: La passió pel llibre, conferència-col·loqui a càrrec de Juanjo Cortés (Historiador, Màster en Història Medieval i President de Valldaurex)

31705081_1832747150098298_5777646708737441792_n

Per començar, Juanjo Cortés fa una presentació acurada del que representa ser un amant incondicional dels llibres i mostra un recull personal de bibliografia dedicada només al món dels llibres i diversos exemples de tipus de llibres , des de les tauletes summèries, rotlles de papirs, un pergamí autèntic del segle XV.

Continua parlant de Sant Jordi com a Festa del Llibre, recentment celebrada i anomena Vicente Clavel Andrés (1888-1967), valencià propietari de l’Editorial Cervantes de Barcelona, que va ser l’ideòleg de la creació d’aquest dia.

Continua comentant  anècdotes de diversos personatjes famosos com Umberto Eco, un dels grans bibliòfils dels darrers anys i poseidor d’una immensa biblioteca sobre els segles XV-XI, que comparava el llibre amb una cullera, furquilla i altres estris quotidians per la vida.

Segueix explicant la Història del Llibre, des del Baix Imperi Romà, quan es van començar a relligar. La importància dels scriptoriums dels monestirs medievals, on un llibre era un objecte de luxe molt costós, ja que es necessitava matar molts animals per elaborar un sol còdex. Les primeres novel·les del segle XII, fins l’invenció de l’impremta, un pas de gegant per la difusió i expansió de la literatura.

Parla de la destrucció de llibres (biblioteca d’Alexandria, inquisició, nazisme, etc…), com fre a la propagació de la cultura per règims totalitaris i anomena la novel·la de Ray Bradbury, Fahrenheit 451 (1953), adaptada al cinema per François Truffaut l’any 1966…i destaca la tasca que està realitzant la Biblioteca de Tombuctú (Mali) recuperant una col·lecció importantíssima de còdex andalusis.

Acompanya tota la seva intervenció amb diverses imatges i acava mostrant algunes de les llibreries més emblemàtiques a nivell mundial i amb dos vídeus del Dr.Albert Rossic Estrapó, professor de la Universitat de Girona i d’Umberto Eco, tots dos passejant per les seves respectives residències, rodejants de llibres per tot arreu.

 

(Abans de començar la conferència, es va obsequiar un punt de llibre a cada assistent)

31437392_1832746690098344_7349762909834051584_n